Un rezumat, de la general la particular, cu ocazia Zilei Internaționale a Veganismului, marcată la nivel global pe 1 noiembrie:

ego-eco

1.Industria produselor de origine animală este pe locul 1 în ceea ce privește impactul negativ asupra planetei, în materie de industrii create de oameni. Inclusiv un Raport al Națiunilor Unite îndeamnă să facem tranziția către o alimentația vegană pentru o lume sustenabilă.

2. Un raport al Oxfam SUA dezvăluie „costurile umane” ale prețurilor mici din industria avicolă. Acesta este doar un exemplu, căci industria produselor de origine animală afectează comunități din întreaga lume, prin acapararea de terenuri.

3. Organizația Mondială a Sănătății a catalogat în mod oficial produsele din carne procesată în grupa întâi de elemente cancerigene, iar carnea roșie a fost introdusă în grupa 2A, adică printre acele elemente care sunt „probabil cancerigene”. Aceste concluzii vin doar pentru a confirma ceea ce multe alte studii au scos în evidență, și anume legătura dintre alimentație, cu precădere a produselor de origine animală și sănătatea umană. O astfel de cercetare celebră este „The China Study”.

4. Drepturile animalelor nu se rezumă doar la cele pentru animalele de companie. Deși suntem superiori tuturor celorlalte animale non-umane din punct de vedere cognitiv, acest lucru nu înseamnă că avem dreptul de a face orice vrem cu cei care nu pot să se apere, prin viu grai sau prin propriile mijloace, de forța noastră sau a instrumentelor pe care le-am creat și pe care le folosim pentru a îngrădi, exploata, umili, lovi sau omorî alte animale. Un discurs al unui activist cunoscut, Gary Yourofksy, poate oferi o mai bună înțelegere.

Important de menționat și reținut: Veganismul nu este o dietă, este un stil de viață, bazat pe compasiune și respect față de animale, față de planetă, față de noi înșine.

O parte dintre membrii asociației Mai Bine au devenit vegetarieni și/sau vegani, din propria voință, pentru că au intrat în contact cu informații care i-au motivat să renunțe la anumite plăceri de moment, în schimbul cărora au câștigat însă mult mai multe.

Acest rezumat l-am creat pentru a împărtăși o parte din motivele care au stat la baza deciziilor noastre, în speranța că vor inspira și pe alții să aleagă calea pe care nici noi, cei care ne izbim de barierile sociale și culturale asociate cu această alegere, nu ne-am fi gândit măcar că ne vom regăsi (în urmă cu relativ puțin timp).

Suntem convinși însă că este nevoie să realizăm schimbări profunde, la nivel personal, precum și la nivel de comunitate – locală și globală – pentru a crea o lume mai bună, ecologică, echitabilă, etică.