“Nimic nu este mai presus decât natura. Niciun produs, niciun brand și niciun om. Orice am crea, oricum am crea, trebuie să lucrăm cu natura și nu împotriva ei.” Greater Than A
Tot mai mulți consumatori și designeri vestimentari devin conștienți de problemele de mediu generate de industria modei și acționează în consecință pentru a le diminua. Apar astfel inițiative care creează și oferă alternative prietenoase de consum cu implicații benefice asupra mediului social și/sau natural și care integrează în valoarea prețului de vânzare condiții de muncă decentă, procese de producție mai puțin poluante și/sau o mai bună gestionare a resurselor.
Importanța protejării mediului, informarea corectă a consumatorului de bunuri vestimentare cu privire la practicile de producție și determinarea unei schimbări pozitive în sectorul textil pe plan regional, sunt preocupări care au pus bazele proiectului REDU.
Dezvoltat sub forma unei întreprinderi sociale care transformă într-un mod creativ și educativ deșeurile în resurse, proiectul REDU a fost lansat în 2015 de către organizația Mai bine și implementat cu sprijinul Guvernului Norvegiei prin mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.
REDU nu a devenit doar un generator de alternative prietenoase de consum, ci și o referință de eco-antreprenoriat la nivel național care subliniază și astăzi cât de importante sunt măsurile individuale fie ele de consum sau de producție sustenabilă.
Principiul reducerii consumului care limitează pe cât de mult posibil daunele aduse mediului, sănătății umane sau oricărui mediu și înlocuirea abordări cantitative cu una calitativă, au contribuit la decizia de a da un nume inițiativei ce avea să devină pioner local în slow fashion.
Încurajarea unui comportament de consum mai responsabil, valorificarea deșeurilor textile pre-consum și post-consum și transformarea lor în produse verzi, generarea a cel puțin 10 locuri de muncă decentă part-time și full-time, organizarea a zeci de evenimente offline pentru publicul larg și campanii de conștientizare online, ateliere creative pentru comunitatea locală cât și sprijinirea grupurilor defavorizate social prin donații de bunuri colectate, sunt acțiunile directe ale proiectului REDU.
În primii ani de activitate, Atelierul REDU a amplasat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași cutii speciale de colectare a bunurilor vestimentare post-consum în 7 centre de cartier. Astfel, cantități impresionante de lucruri au fost colectate, iar membrii comunității au fost informați cu privire la nevoia implementării unor măsuri de minimizare a deșeurilor generate de acest tip de consum. Spații alternative din Iași care au încurajat inițiativa, au devenit puncte de colectare.
Cu implicarea comunității și echipei REDU, numeroase grupuri defavorizate social au fost sprijinite cu donații de bunuri vestimentare prin intermediul fundațiilor și organizațiilor sociale din Iași. Prelungirea vieții hainelor a fost posibilă și prin organizarea a numeroase ediții de Bazar Solidar care încurajează practici de consum mai conștiente.
Doar o mică parte din articolele vestimentare recuperate, în special denim și cămăși bărbătești au fost transformate în lucruri noi precum sacoșe, genți și învelitori pentru cărți și agende și alte accesorii. Cantitățile de bunuri postconsum au devenit copleșitoare, iar resursele de timp și energie limitate au determinat echipa proiectului să devină mai selectivă în ceea ce privește alegerea materiilor prime pentru a asigura continuitatea proiectului.
Materia primă. Câteva parteneriate cu fabricile și atelierele de creație vestimentară din Iași s-au consolidat de-a lungul timpului, acestea înțelegând necesitatea valorificării resturilor de materiale care rezultă din croirea tiparelor și transformarea lor în produse cu impact pozitiv.
În prezent, materia primă a Atelierului REDU nu constă doar în materiale recuperate, întrucât resturile textile nu oferă întotdeauna posibilitatea de a crea un articol vestimentar upcycled 100%. A doua opțiune constă în alegerea unei surse de material cu cel mai mic impact negativ asupra mediului și oamenilor.
Procesul de creație upcycled este unul mai costisitor față de cel standard. Colectarea materialelor, sortarea, curățarea și repartizarea lor pe tipul de textură, croirea și asamblarea produsului final necesită timp și dedicare. Această modalitate de a lucra cu materiale recuperate poate fi o constrângere în realizarea de serii mari de produse, deoarece diversitatea de forme, culori și/sau texturi nu oferă întotdeauna posibilitatea de realizare a unui stoc suficient de produse.
Prețul corect. Produsele care integrează o componentă socială și/sau de protecție a mediului, sunt mai mari comparativ cu cele convenționale. Prețurile mici nu reflectă deseori felul în care procesele de producție și manufacturare contribuie la degradarea mediului social și natural.
Prețul unui produs marca REDU, include costuri care acoperă condiții decente de muncă, costuri salariale, taxe, chirie și utilitățile aferente, amortizarea cât și întreținerea instrumentelor necesare pentru realizarea unui produs, vizibilitate, achiziționarea necesarelor cât și costurile de administrare.
Design-ul smart și unic al produselor REDU oferă clienților cu preocupări pentru un stil de viață mai sănătos, posibilitatea de a găsi în stocul atelierului ori în spațiile partenere precum Centrul Urban de Inițiative bune, lucruri de utilitate și haine conforme cerințelor lor. Design-ul este deseori îmbunătățit și cu sprijinul cumpărătorilor care oferă feedback constructiv în acest sens.
Produse cu impact pozitiv. În aproape 5 ani de activitate, înțelegerea necesității de a genera produse care să răspundă criteriilor de reducere a impactului negativ asupra mediului și oamenilor și pentru a răspunde unor nevoi reale de consum, Atelierul REDU s-a concentrat pe realizarea unor serii de produse specifice și permanente.
Săculețul reutilizabil din material recuperat a devenit o alternativă foarte apreciată în rândul consumatorilor responsabili, acesta fiind un înlocuitor ideal pentru pungile din plastic de unică folosință și care prin reutilizare contribuie la reducerea cantităților de deșeuri. Săculețul este un ajutor de nădejde pentru transportul cumpărăturile mărunte precum alimente și la fel de util pentru transportul și/sau stocarea de alte lucruri. Iar pentru transportul mai mare de produse, REDU a conceput sacoșa reutilizabilă din pânză natur achiziționată de la furnizori locali și sacoșele din cămăși recuperate.
Dischetele demachiante reutilizabile, borseta pentru pachețel, suportul pentru tacâmuri, au devenit produse îndrăgite de către cei care au ales utilizarea unor produse durabile în schimbul celor de unică folosință care nu doar că sunt poluatoare, dar și foarte consumatoare de resurse. Sweatshirt-ul REDU și tricoul trapez sunt produse lucrate în parteneriat cu L-L-B – Lisbeth Løvbak Berg, slow fashion designer care împreună cu echipa de proiect a dezvoltat un design capabil să integreze materiale recuperate într-un mod cât mai creativ. Borseta este un accesoriu unic asemenea sweatshirt-ului trapez, datorită texturilor și pattern-urilor diferite.
Servicii de re-fericire a hainelor și nu numai, de la retuș, reparație și recondiționare sunt oferite constant publicului ieșean de către Atelierul REDU pentru a contribui la prelungirea vieții textilelor și îmbunătățirii acestora cât și pentru a reduce amprenta de carbon. De asemenea, comenzi speciale sunt preluate de către echipa proiectului și onorate în limita resurselor existente, iar produsele sunt personalizate la cererea clienților fie prin tehnica broderiei computerizate, fie prin termoprint ori block printing.
Economie Colaborativă. Activitatea proiectului presupune o muncă constantă de cercetare și informare corectă a publicului consumator care se reflectă mai ales în alternativele create responsabil, cu grijă pentru oameni și respect pentru mediu. Numeroase inițiative naționale și internaționale care apreciază misiunea proiectului contribuie la susținerea activității acestuia prin cererea de produse la comandă ori externalizarea unor comenzi care îndeplinesc de fiecare dată calitatea dorită a clienților. Relații de încredere și solidaritate se consolidează astfel sub forma unei economii cu față umană.
Atelierul REDU a înțeles că o schimbare pozitivă este posibilă doar prin construirea unui dialog cu actorii cheie din industria textilă și a modei, consumatorii, producătorii și creatorii vestimentari.
Numeroase evenimente au fost dedicate publicului larg: dezbateri locale cu reprezentanții unor entități ce activează în sectorul textil asupra posibilităților de tranziție către un design sustenabil, ateliere creative în cadrul cărora beneficiarii au învățat cum să regândească design-ul unui articol vestimentar sau cum să aplice metode inovative de vopsire naturală, ediții de Bazar solidar, prezentări de modă care demonstrează că poți face bine arătând bine și multe alte activități educative.
Din încrederea că o altă lume este posibilă, o echipă restrânsă de oameni atrage constat atenția asupra neajunsurilor industriei textile, o muncă care este anevoioasă, însă cu o însemnătate mare pentru prezent și viitor.