Pe măsură ce gradul de conștientizare a comerțului echitabil crește, pot apărea și anumite concepții greșite. Acestea sunt unele mituri populare despre comerțul echitabil și realitățile din spatele lor.

DSC_0017

Mitul 1: Fair Trade este o mișcare anti-globalizare.

Realitatea: Schimbul internațional se află în centrul comerțului echitabil. Organizațiile care aderă și aplică principiile comerțului echitabil caută să maximizeze elementele pozitive ale globalizării care conectează oameni, comunități și culturi prin produse și idei. În același timp, ele caută să reducă la minimum elementele negative care au ca rezultat munca de jos, sociale și de mediu, care ascund costurile reale de producție.

 

Mitul 2: Comerțul echitabil presupune produse de slabă calitate pentru consumator.

Realitatea: În timp ce produsele realizate manual includ în mod natural unele variații, organizațiile Fair Trade lucrează încontinuu pentru a îmbunătăți calitatea și consecvența produselor lor. Prin relații directe și de lungă durată, producătorii și organizațiile comerciale echitabile creează un dialog cu privire la nevoile de consum și de a crea produse de înaltă calitate.

 

Mitul 3: Fair Trade este o formă de caritate.

Realitatea: Comerțul echitabil promovează schimbarea pe termen lung, pozitivă, prin relații bazate pe comerț, care construiesc autosuficiență. Succesul său depinde de organizații independente și bine organizate, nu de lucruri oferite benevol. În timp ce multe organizații care aderă și aplică principiile comerțului echitabil susțin proiecte caritabile în plus față de activitatea lor comercială, schimbul de bunuri rămâne elementul cheie al muncii lor.

 

Mitul 4: Comerțul echitabil se referă doar la cafea și ciocolată.

Realitatea: Fair Trade cuprinde o mare varietate de produse agricole și lucrate de mână, inclusiv coșuri, haine de bumbac, decorațiuni pentru bucătărie și casă, bijuterii, orez, săpun, ceai, jucării și vin. În timp ce cafeaua a fost primul produs agricol care a primit certificarea comerțului echitabil (Fairtrade) în 1988, produsele de artizanat echitabile au fost vândute din 1946.

 

De asemenea, un procentaj semnificativ din produsele agricole certificate Fairtrade le reprezintă fructele tropicale, asupra cărora ne-am concentrat atenția în cadrul proiectului Make Fruit Fair!, care este implementat în România prin intermediul asociației noastre, fiind parte dintr-un consorțium global format din 19 organizații din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și Insulele Windward și coordonat de Oxfam Germania.