10003258_10153961787515322_1343497741_n

Grădinăritul urban este un prilej de a lucra pământul pentru cei care nu au ocazia să o facă prea des din motive diverse: nu mai au rude în afara oraşului, nu au timpsă se deplaseze pe cât de des şi-ar dori sau pur şi simplu pentru că o excursie până într-un loc pitoresc se dovedeşte a fi mai provocatoare decât pare la prima vedere.
Grădinăritul urban este precum o reîntoarcere la o perioadă ceva mai inocentă pentu cei care au crescut de mici jucându-se în păpuşoiul părinţilor sau livada de meri a bunicilor, pentru cei a căror copilării au însemnat cazemate în spatele blocului sau pentru care urcatul în corcoduşi reprezenta întotdeauna o provocare răsplătită pe măsură, odată ajuns în vârful copacului, ori pentru cei care descoperirea plăcerii de a convieţui cu natura a apărut mai târziu în viaţă, ca o parte care lipsea, fără a ştii măcar acest lucru.

Grădinăritul urban este o alternativă pentru cei care se simt deconectaţi de natură, pentru cei care simt că toate clădirile şi maşinile din lume nu pot înlocui lanurile de floarea soarelui sau de levănţică sau de orice alte plante care îţi aduc aminte că există culoare dincolo de griul betoanelor, există mirosuri dincolo de noxele autovehiculelor, că natura poate fi simţită undeva mai aproape de tine.

Justificări pentru grădinărit sunt mult mai multe decât pot înşira sau decât pot cunoaşte, iar ideea de a practica acest lucru în mediul urban este de a te reconecta cu natura într-un spaţiu mai accesibil nouă, celor care trăim în oraş, într-o măsură din ce în ce mai ridicată.

Tot ceea ce trebuie făcut este identificarea unui spaţiu verde care poate fi valorificat şi a seminţelor sau plantelor potrivite pentru acel spaţiu, după care începe partea recreativă – lucratul. Oboseala de la finalul zilei poate reprezinta un impediment pentru mulţi dintre noi, totuşi experienţele personale (modeste ca număr, ce-i drept) de a încerca astfel de activităţi au fost de fiecare dată răsplătite cu voie bună, cu relaxare şi detaşare şi cu un sentiment de împlinire care a făcut orice semn de oboseală să pară nesemnificativ. Iar pentru cei care nu desfăşoară activităţi solicitante din punct de vedere fizic, oboseala căpătată lucrând pământul este total diferită faţă de „oboseala mentală” – mult mai recomfortantă şi un semn al faptului că, probabil, ai nevoie de mai mult sport dacă îţi doreşti o viaţă mai sănătoasă.

Această activitate este mult mai plăcută când este împărtăşită, aşadar fii atent la iniţiativele de grădini comunitare, care încep să apară din ce în ce mai des la noi în ţară sau preia iniţiativa şi realizează chiar tu o grădină comunitară urbană – este suficient să începi cu câţiva prieteni, după care proiectul tău agricol poate lua amploare în măsura în care îţi doreşti.