De data asta vom aborda un subiect mai sensibil. Sensibil pentru că se leagă de un comportament pe care cu toţii îl avem, fără discriminare, şi pentru care am făcut o adevărată pasiune, măcar unii dintre noi. Este însă un obicei pe care îl transformăm adesea într-o căutare frenetică a unei fericiri mult-promise, dar care se dovedeşte a fi efemeră. Este vorba despre o promisiune care ni se face, iar nouă ni se pare din ce în ce mai greu să o refuzăm. Este vorba de însăşi motorul lumii actuale, aşa cum o ştim în momentul de faţă.

consumerism

Consumismul, pentru că la el am tot făcut referire, este ceea ce stă la baza societăţii contemporane, care alimentează sistemul economic interconectat la nivel mondial. Şi suntem în mod constant bombardaţi de îndemnuri care ne invită să consumăm. Ni se oferă zilnic produse, oferte, promoţii din ce în ce mai tentante, mai arătoase, mai devreme decât avem noi nevoie. Şi de multe ori cădem în capcana lor, atraşi fiind de ceea ce ni se promite că vom obţine: individualitate, bunăstare, statut social, libertate, fericire. Iar acea stare se instalează, ne simţim bine în pielea noastră şi pentru un scurt moment ne simţim împliniţi. Asta până când apar noile produse, oferte, promoţii din ce în ce mai tentante, mai arătoase, mai devreme decât avem noi nevoie…

Unde este, aşadar, acea libertate care ne-a fost promisă? Atunci când suntem bombardaţi de tot felul de oportunităţi care de care mai ademenitoare ajungem să fim prinşi într-o vâltoare ameţitoare a consumului, avem nevoie de acele produse care sunt mai noi, mai performante pentru a fi fericiţi, pentru a ne păstra statutul social pe care ne-am chinuit să îl construim şi undeva, printre rânduri, ne pierdem pe noi înşine, pe cine suntem noi cu adevărat. Vom munci din ce în ce mai mult pentru a ne permite şi mai mult, iar aceste ţeluri pe care noi ni le-am făcut cu mâna noastră vor ajunge să ne ocupe din ce în ce mai mult timp, lasăndu-ne mai puţin timp liber pentru noi, pentru acele mici lucruri care obişnuiau să ne aducă fericirea.

Iar acest comportament nu numai că are un efect dăunător asupra noastră, el este însuşi cauza fundamentală pentru care mediul din jurul nostru suferă. Acest consumerism exarcebat este motivul pentru care resursele pământului sunt întinse până la limită şi, orice ar zice orice economist din lumea asta, nu putem creşte consumul la infinit având la dispoziţie resurse finite. Iar de aici porneşte toată povestea cu distrugerea naturii, poluarea aerului, a apei, a solului.

what-we-need-at-this-stage-is-to-increase-our-consumption

Se tot vorbeşte despre cei 3 R din ecologie: Redu consumul, Reutilizează, Reciclează. Ordinea celor 3 R nu este deloc întâmplătoare, astfel încât, dacă am ţine mai mult cont de primul dintre ei, atunci aproape că nu ar mai fi nevoie să ne preocupăm de cei din urmă. Totuşi, majoritatea iniţiativelor care doresc să micşoreze impactul omului asupra mediului se concentrează asupra celorlalte aspecte, respectiv reutilizarea şi reciclarea, pentru că este mai convenabil pentru multă lume: corporaţiile multinaţionale, băncile, economia de piaţă capitalistă în esenţă. Aşadar, vă lansăm invitaţia de a participa la o mişcare internaţională care doreşte să se adreseze tocmai aspectului central din această ecuaţie.

„Buy Nothing Day”, aşa cum este ea cunoscută la nivel internaţional, este o zi în care spunem „Nu!” consumului excesiv, „Nu!” cumpărăturilor fără rost, „Nu!” achiziţionării de lucruri şi obiecte pe care ni le dorim doar sub imperiul unor impulsuri efemere şi pe care le vom arunca într-un colţ uitat al casei sau direct la coşul de gunoi. Şi bineînţeles că această acţiune nu îşi propune să ne schimbe modul de viaţă pentru o singură zi pe an, ci să aruncăm o privire de ansamblu asupra efectelor pe care relaţia noastră cu produsele pe care noi le cumpărăm o are asupra noastră, a mediului şi a celor din jurul nostru.

„Ziua internaţională fără cumpărături” este marcată anual în ultimul week-end al lunii noiembrie: vinerea în Statele Unite, locul de unde a pornit mișcarea, ca reacție la un curent ce a ajuns și la noi în țară -”Vinerea neagră”-, iar sâmbăta la nivel mondial, adică pe 29 noiembrie, a.c. Ceea ce facem în această zi depinde de noi. Și tot noi suntem responsabili de ceea ce facem în celelalte 364(5) zile ale anului.

everything-is-fine-keep-shopping

Surse foto:
https://alexademski.files.wordpress.com/2011/11/consumerism.jpg
https://hateandanger.files.wordpress.com/2013/08/what-we-need-at-this-stage-is-to-increase-our-consumption.jpg
https://hateandanger.files.wordpress.com/2012/03/everything-is-fine-keep-shopping.jpg