„Când termini liceul, vrei să schimbi lumea. Când ajungi să ai o anumită experiență în viață, îți dai seama că te poți schimba pe tine și ce este în jurul tău. Dacă ne dorim o altfel de lume, depinde de noi să acționăm.”

Normele de mediu trebuie să fie instituționalizate pentru sănătatea unui  business”. Interviu cu Alexandra Ghenea, vicepreședinte ECOTECA, director  executiv Coaliția PRO DEEE | Universul Juridic
Sursă foto: Universul Juridic

De la o carieră de dincolo de tematicile de mediu, prin verde pădure și acum în prevenirea și gestiunea deșeurilor, drumul profesional (activist) al Alexandrei Ghenea, Vicepreședinte Ecoteca, pare să fie presărat de o misiune guvernată de preocuparea pentru generațiile de după noi și, mai ales, pentru planeta de după noi. De moșternire, într-un cuvânt.

A ales traseul activist în 2013, în UNDP (United Nations Development Programme) unde a simțit că este parte din ceva mai mare, care poate produce schimbarea. O întâlnire a organizației în Munții Tatra, alături de un grup de pădurari din zona Vatra Dornei, au produs în ea și revelații, și emoții: descoperirea dispariției definitive a cocoșului de munte și mai mult sens în viață. Așa s-au dorit enumerate cele două. Antitetice ca stare, amestecate, bulversante, ca viața de activist. Cu deal, vale. Deal, vale. Și-a găsit mai mult sens și mai mult contur ca individ locuitor al planetei tot atunci, într-un grup de lucru pentru gestiunea responsabilă a urșilor, după o noapte lucrată în echipă, prin încrederea că oamenii pot schimba lumea. De proximitate sau mai mult de atât.

Acționează local, gândește global. Sau acționează instituțional, gândește măcar la nivelul orașului tău. În prezent, acțiunile Alexandrei se desfășoară prin Organizația Ecoteca și, concret, în instituții și autorități publice din București, de unde pot porni schimbările de comportamente și atitudini pe care dorește să le vadă în lume. Adică în capitală, orașul cu care „întreține o relație complexă”. Schimbarea instituțională, însă, este însă tare anevoioasă, încetinită forțat de lipsă de cunoaștere și ignoranță. Aici intervine reziliența unui activist, însă. Pentru fiecare ușă închisă ne-am creat câte un mănunchi de chei. La un moment dat, se va potrivi ea, una.

Alexandra, ne-ai povestit că vezi în deșeuri și „dezordine”, și „oportunitate”. Oare acum, la final, să îți urăm cât mai multe sau cât mai puține oportunități?

Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.


Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile  și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.