„Societatea trebuie să renunțe un pic la libertățile negative specifice individualismului și să reglementeze cel puțin chestiunea alimentară și altele care ne distrug planeta și viața. Până acolo, noi, activiștii, trebuie să continuăm să lucrăm să devenim inutili.”
Este cea mai senină frunte care ne-a povestit despre arta de a dezamăgi și bucuria de a vedea oameni plecând din programe, săli, circumstanțe, de la care am avut ocazia să luăm notițe, pentru viitor, într-un dialog.
Sergiu, Secretar ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, este activ…ist din 2010 și numără printre cele mai importante abilități ale sale pe aceea de a dezamăgi, de a „dezvrăji”: de a-i face pe ceilalți să înțeleagă dimensiunea eforturilor și a disconfortului pe care le presupune implicarea în ASAT.
„Dacă nu ar fi bucurie în ce facem, nu am face.” Sincronizarea valorilor consumator – producător, care s-a ridicat la suprafața unui 2013 efervescent, în pragul înregistrării ASAT (deci în mijlocul sarcinii provocatoare de a conecta orașe, oameni, așteptări, implementări), rămâne una dintre amintirile plăcute ale unui trecut plin de evenimente pestrițe în asociație.
Dincolo de alimentație, de beneficiile ecologice, dincolo de dinamica colectivă, dincolo de relația producător – consumator, 15 ani în ASAT au lăsat lecții despre mult mai mult: dimensiunea educativă a modelului, valori, solidaritate, câștigarea autonomiei producătorilor vulnerabili și marginalizați, reinventarea relației dintre sat și oraș, responsabilitatea consumatorului de a alege gustul și munca locale în schimbul super ofertelor de pe marile rafturi, tinerii grădinari. Care au preluat și ștafeta ASAT, după 15 ani de brazdă.
Seninătatea de pe fruntea lui Sergiu, despre care (nu) glumeam la început, este legată de răbdare și de încununarea unor eforturi susținute de a face lucrurile să se întâmple, în ciuda piedicilor dintre cele mai diverse. În fața picăturilor mici din ocean, cum vede inițiativele bine intenționate dar cu efect local, în fața retragerii din program sau din săli de discuții ale oamenilor grăbiți care au rămas fără timp în ceas pentru a-l acorda lucrurilor de durată, în fața unui munte gigant de lucruri care se pot face la nivel mare pentru a produce și mai multă schimbare, tu, Sergiu, prin reziliența ta, ești unul dintre oamenii care au făcut-o și o fac să se întâmple.
Dacă nu consideri că toate cele de mai sus sunt suficiente pentru a te numi „activist”, noi da.
–
Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.
–
Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.