„Prima colectă de alimente a fost un moment de cotitură pentru mine. Am plâns în ziua aceea, nu doar din cauza tristeții de a vedea atâta risipă, ci și din ușurare. Atunci cred că am înțeles cu adevărat importanța băncii de alimente pe care am creat-o. A fost momentul în care am realizat că energia și pasiunea mea nu au fost și nici nu vor fi investite în zadar.”

No photo description available.
Sursă foto: Facebook

Despre Cami Gui și inima ei, care bate pentru o lume mai bună, nu vorbește nimeni mai frumos decât ea însăși. Povestea lui Cami este o mărturie adusă curajului de a visa, de a lupta pentru ceea ce crezi și de a împărtăși frumusețea și resursele acestei lumi cu cei pe care îi avem jur.

Puterea comunității, a sacrificiilor și a bucuriei de a trăi cu scop, puterea fiecăruia și fiecăreia dintre noi de a face o diferență, ne-au adus într-un dialog sincer despre un trecut plin de schimbări, provocări, schimbări de macaz, lărgire de orizonturi, stopări și reconfigurări care au transformat-o pe Cami în activista și ONG-ista de astăzi, spre care mulți dintre noi privim cu multă admirație.

Drumul către sens a început într-un univers corporatist, într-un moment curajos în care inima ei a făcut un popas într-o provocatoare întretăiere de drumuri: corporație sau activism? Nu-s ușoare schimbările, defel, mai ales când virezi la 180 de grade. Lesne de înțeles că primii pași au fost timizi și plini de incertitudini. Totul, până la momentul acela al confirmării, de care poate am avut parte cu toții măcar o dată în viață. Clipa aceea în care se întâmplă ceva care așterne pe tine deodată liniștea și împăcarea cu o decizie bine luată și la ora oportună. În cazul lui Cami, prima colectă de alimente pe care a făcut-o i-a ridicat de pe umeri povara îndoielii și i-a pus lacrimi în ochi, așa cum pățește omul când găsește potriviri cosmice cu viața.

Anii care au urmat, 2018-2019, au fost un dans când mai lent, când mai alert, între provocări și realizări, cu sacrificii în plan personal, cu realinieri-recalibrări, căci simplu nu e să îți armonizezi pașii de la început cu toți partenerii de pe ring. Oamenii sunt diferiți și asta îi face fantastici. Oamenii sunt diferiți și asta face pașii dificil de sincronizat. Cu fiecare zi, a învățat să îmbrace rolul de lider, uneori forțând ritmul, dar fără să-și rătăcească prin vreun sertar viziunea clară pe care o avea de la început. Pe aici și-au făcut loc oamenii-lecție, de la care a învățat și pașii în spate sau în lateral, de unde imaginea se vede altfel. Oamenii-lecție te împing în unghiuri noi. Ce bine.

În călătoria ei spre azi, a avut norocul de a întâlni suflete care i-au împărtășit viziuni și visuri. O vizită în Iași, la CUIB, unde a găsit din nou confirmarea în oameni ca ea, Baia de proiecte faine a oamenilor buni de la REPER21, Kate Raworth, Corina Murafa și rețeaua întreagă de la Cluj au făcut lumină pe subiectele comune, ca provocările de mediu și criza climatică, interdependența și responsabilitatea.

Peste scepticismul și cinismul unora, peste compromisuri pe care le-a refuzat, peste momentele în care corpul i-a spus ”nu”, peste eforturile de a muta singură munții din loc, peste epuizare, peste diferențele de ritm și așteptări de la oamenii din jur, peste confuzie, peste nerăbdarea de a vedea lucrurile urnite din loc, acum s-au așternut, în timp, dialogul, comunicarea, colaborarea, curajul, naivitatea în cel mai bun sens al ei, reziliența, prietenia, răbdarea, creșterea, învățarea, transformarea, autenticitatea, conexiunile emoționale, frumusețea vieții prin detaliile ei mici, momentele cu bucurie de mamă, de colegă, de parteneră, de activistă, de spectatoare, de linia I, de toate pălăriile pe care le poartă cu o seninătate intrigantă. Dar tare, tare tentantă.

Povestea de mai sus face parte din „Dezvoltarea durabilă prin vocile a 9 organizații din România – 9 imersiuni în ce a fost ieri pentru a construi un Mâine durabil”
10 protagoniști din 9 organizații cu o lungă experiență de mediu și dezvoltare durabilă din România au împărtășit cu noi, în cadrul a 9 interviuri, amintiri din începuturile lor ca activiști și ce i-a motivat să continue, să dezvolte și să își consolideze acțiunile activiste. Cele 9 povești ne ajută să aflăm ce motivații și valori au animat începuturile activiste ale fiecăruia și fiecăreia, cum acestea s-au intersectat și ce pârghii au găsit protagoniștii pentru a-și menține traseele activiste într-o lume complexă, imprevizibilă și plină de provocări politice, sociale, economice și ecologice.


Proiectul „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile” este derulat de Asociația Mai bine, Asociația REPER21 și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și beneficiază de o finanțare în valoare de 74.340 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile  și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.